Aston Martin

Aston Martin

 

 

 

 

 
Aston Martin Logo
 

Aston Martin startede med navnet Bamford og Martin, der var en kombination af grundlæggernes navne Robert Bamford og Lionel Martin. De havde et ønske om at sælge Singer. De bestluttede efterfølgende at lave deres egen bil, og da Martin havde haft succes på Aston Clinton Hill fik deres bil navnet Aston Martin med kælenavnet “Coal Scuttle” og blev indregistreret i 1915.

Helt frem til Anden Verdenskrig havde Aston Martin fokus på 1,5 liters motorer, samt et tilbagevendende behov for finansiering, hvorfor de gang på gang måtte omorganisere virksomheden. Ved en af disse omorganiseringer i 1926 blev Aston Martin Motors Ltd. dannet. Først i 1936 ændrede Aston Martin fokus fra 1,5 liters motorer til større motorer. Det ændrede fokus skete da Gordon Sutherland sætte penge i firmaet. Han var som de andre også en rigmand, men i modsætning til alle de tidligere “med-sponsorer” kom han også med en teknisk baggrund. Dette udnyttede han til at presse udviklingen fremad hos Aston Martin.

Efter Anden Verdenskrig var Aston Martin igen i økonomisk krise. Redningen kom i 1947, hvor den velstående Sir David Brown, der producerede traktorer og gearkasser, gerne ville have sit eget bilmærke. Derfor købte han Aston Martin og Lagonda. Det gav ham mulighed for at kombinerer Lagonda´s 6 cylindrede motor, som var udviklet af W.O. Bentley og Willy Wyler med Aston Martins smukke karrosseri.

Under David Browns ejerskab, blev ledelsen konstant presset til at skabe gode resultater, ikke mindst på Le-Mans. Frugterne af dette pres høstede David Brown i 1959, hvor racerbilen DBR1 vandt på Le Mans. Dette var muligt fordi strategen John Wyer´s havde udarbejdet en strategi, som tog livet af deres værste konkurrent Ferrari. Han brugte Sterling Moss og Jack Fairman til at overbelaste de konkurrerende Ferrari’er så meget, at de udgik. Sterling og Jack var blevet presset til det yderste og måtte derfor udgå, men det gav plads til Roy Salvadori og den senere så legendariske Carroll Shelby.

Efterfølgeren til den legendariske DBR1 blev den smukke DBR2, der her vises som en af Strøjersamlingens udvalgte biler.

 

Aston Martin
Aston Martin
Aston Martin
Aston Martin